OMFT

OMFT is de afkorting voor oro-myofunctionele therapie. Een moeilijke term die staat voor het onderzoeken en behandelen van afwijkende mondgewoonten zoals duimzuigen, open mondgedrag, habitueel mondademen, infantiel slikken en een foutieve tongpositie in rust. Al deze afwijkende mondgewoonten hebben rechtstreeks een invloed op de stand van onze tanden. Door het onevenwicht in de aangezichtsspieren kan er een verplaatsing van de tanden ontstaan.

Tijdens de logopedische therapie worden er oefeningen meegegeven, die ervoor zullen zorgen dat het evenwicht in de aangezichtsspieren opnieuw hersteld wordt. Dit zal ervoor zorgen dat een orthodontische behandeling meer effect zal hebben op lange termijn of zelfs veel minder ingrijpend zal zijn.

Om de kans op een succesvol eindresultaat binnen de oro-myofunctionele therapie te vergroten, is de motivatie van de zorgvrager en zijn omgeving van cruciaal belang. Er worden verschillende oefeningen meegegeven, die de zorgvrager thuis dagelijks dient te oefenen, om een optimaal resultaat te bekomen.

Afwijkende mondgewoonten:

  • Duim- of speenzuigen
  • Open mondgedrag
  • Habitueel mondademen
  • Infantiel slikken
  • Foutieve tongpositie in rust


Leeftijdscategorie: geen leeftijdscategorie.